Norges kyst – ganske enkelt 21.347 km med idyll

Med en kystlinje lang nok til å spenne rundt halve jordkloden, kan den norske kysten tilby et mangfold av naturopplevelser. Fra surfestrender mot åpent hav til slepne svaberg, praktfulle fjorder – og mer enn 3.5 millioner øyer.

Med en av verdens lengste kystlinjer kan Norge tilby et kystlandskap av stor variasjon. Noe av det Norge er mest kjent for er sannsynligvis de norske fjordene – dype daler skapt av isbreer gjennom millioner av år, nå fylt med sjø. Som grener av vann skjærer de seg innover fastlandet, og skaper et dramatisk og vakkert landskap man sjelden ser maken til andre steder i verden.

Selv om det finnes fjorder langs hele kysten, utgjør de kun en liten del av hva som finnes av perler ved det norske hav. Norge har mer enn 3.5 millioner øyer i alle størrelser – fra de aller største med egne byer, til de små og idylliske, knapt så store at de har plass til øyas ene sommerhus. En stor del av den norske kysten består av svaberg – nakne steinflater formet av vind og sjø over tusener av år. Med glatte steinflater helt ned til vannkanten kan man nyte fredfulle sommerdager ved sjøen i behagelige og sandfrie omgivelser.

Skulle du i midlertidig være av den typen som liker strender best er det allikevel godt med muligheter til å få sand mellom tærne. Etter hvert som kystlinjen strekker seg oppover i vest tar den flere steder en flatere drakt, og legger seg strak og ubeskyttet mot den åpne sjøen. Norske strender tiltrekker seg faktisk surfere fra hele verden. Men hvis du foretrekker å surfe i varmere klima, bør du vite at den beste surfingen i Norge foregår om vinteren. Så hvis det er store bølger du er ute etter – ta med tykk tørrdrakt.

Besøker du derimot Norge om sommeren, vil du kunne nyte kysten i svært behagelige omgivelser. Nyt oppvarmede svaberg og svalende sjø. Ta et nattbad i august, naken, kun omgitt av selvlysende morild på alle kanter. Sku utover verdens vakreste fjorder. Fisk krabber og torsk. Hev dine seil og la vinden føre deg til neste kystby.