Svak krone gir turistboom i Norge

Svak krone gir turistboom i NorgeI sommer har klagesangen gått over hele landet, eller det vil si over hele utlandet, kanskje ”Syden” spesielt, den norske krona har vært så svak at ferien har blitt dyrere enn hva vi nordmenn har vært vant med. Men ”on the flipside” har det blitt billigere for utlendinger å besøke oss, og turismen har gått betraktelig opp.

Noen som naturligvis jubler over dette er den norske hotellnæringen, i følge Hotell Magasinet har antall overnattinger økt med tre prosent fra juni 2015 til juli 2016, i denne måneden opplevde norske hoteller å re opp senger til 2,45 millioner hotellovernattinger. Av disse var 1 million utenlandske overnattinger, noe som er hele ti prosent mer enn året før. Prognosene tilsier at rekordtallene vil fortsette utover høsten, og turistnæringen har mye å juble over!

Kinesere kjøper klokker

Det er tredje år på rad at den norske turistnæringen opplever en formidabel vekst. Ikke bare øker antall turister, men de som kommer legger også igjen mer penger i landet når de først er her. Dette er gode nyheter for norsk økonomi, både i storbyene og i mer lokale strøk.

Øverst på listen trumfer kineserne. I avisenes agurknytt-tider, ble det skrevet flere artikler om kinesere som velger å investere i smykker og klokker når de er på Norgesbesøk. Dette kan være klokker til millioner av kroner, og en butikk som merket den økte pågangen i sommer var Thune Gullsmed og Urmakeri, som faktisk endte opp med å ansette en kinesisk-talende medarbeider for å kunne ta i mot kundene og dekke forespørselen, kunne NRK melde i starten av fellesferien.

I tillegg til en svak krone har Reiselivslederen i NHO, Kristin Krohn Devold, sagt til Hotel Magasinet at Norges suksessoppskrift for å lokke til seg flere og flere turister er unike natur- og kulturopplevelser, gode digitale løsninger og en følelse av trygghet.

Uansett grunn, opplever den norske turistnæringen nå en vekst som man aldri har opplevd tidligere. Nå gjelder det å kapitalisere på denne veksten, ikke bare økonomisk, men også omdømmemessig, slik at turistene forsetter å komme hvis eller når kronekursen igjen skulle styrke seg mot dollar, euro og yen. For på slutten av dagen handler egentlig ikke turisme om ”a quick buck”, men å skape varige relasjoner. Det handler ikke så mye om velkommen, som om velkommen igjen!